Productnieuws

Welke multitool accessoires heb je nodig?

Oscillerende multigereedschappen zijn een van de meest, zo niet het meest veelzijdige gereedschap op de markt. Het is elektrisch handgereedschap dat wordt aangedreven door een accu of netstroom. Ze hebben de naam ‘multitool’ te danken aan het feit dat ze heel wat verschillende functies hebben. Of het nu voor snijden, schuren of slijpen is, Mapeco heeft de accessoires voor jou, zodat je de multitool optimaal kunt inzetten. De sleutel om het meeste uit je multigereedschap te halen is het kiezen van het juiste mes voor de klus!

In dit artikel lees je welke messen je nodig hebt voor welke toepassing en een korte uitleg over Starlock messen.

Welk multitool mes voor welke klus?

Er zijn duizenden verschillende soorten multi gereedschapsbladen en accessoires op de markt. De toepassing die je wilt uitvoeren kan een specifiek mes vereisen, of vraagt om een mes dat meer geschikt is voor het materiaal. Hieronder vind je een overzicht van welke accessoires je het beste kunt gebruiken voor een bepaalde klus:

Gesegmenteerde snijbladen

Gesegmenteerde snijbladen lijken op een ronde, halve maanvorm. Ze worden meestal gebruikt voor het maken van lange, lineaire sneden en het maken van insteeksneden in hout, metaal PVC, en meer (afhankelijk van het materiaal waarvoor het mes is ontworpen, natuurlijk). De tanden van deze bladen hebben geen offset en zorgen dus voor een nette en gladde afwerking.

Invalzaagbladen

Hoewel gesegmenteerde bladen insteeksneden kunnen maken, kunnen rechte bladen dit op veel kleinere, preciezere schaal doen. Ze kunnen dieper in het materiaal snijden dan gesegmenteerde bladen. Deze bladen zijn perfect voor het maken van uitsparingen in gipsplaten, laminaat, plinten en meer, maar ook voor het maken van grove zaagsneden in hout.

Vind de perfecte multitool bij Mapeco

Soorten bladen voor multitools

Bimetalen snijbladen

Kijk uit naar oscillerende bladen met het label ‘Bi-Metal’ (BIM). Deze bladen presteren het best bij het zagen van metaal, omdat ze sterker, scherper en duurzamer zijn dan standaard bladen. Ze zijn ideaal voor het zagen van hout met spijkers.

Schraapbladen

Er bestaan schraapbladen die zeer geschikt zijn voor het verwijderen van oud behang en breeuwwerk of voor het opfrissen van linoleum. Ze zijn veel sneller en efficiënter dan het gebruik van een handschraper.

Schuren

Wist je dat je met jouw oscillerende multitool ook kunt schuren? Vervang gewoon het schaafblad door een schuurzool en je kunt aan de slag. Natuurlijk is deze methode alleen bedoeld voor het schuren van kleinere oppervlakken en voorwerk klussen. Tip: gebruik schuurpapier met kleefband, dit verwijdert het stof opvallend beter!

Carbide / diamantkorrel bladen

Multigereedschapsbladen met diamantkorrels of hardmetalen randen zijn over het algemeen duurder, maar de moeite waard. Ze zijn in staat om door veel hardere materialen te zagen, zoals tegels en specie, en zijn vaak veel resistenter en duurzamer.

Oscillerende multigereedschapsbladen zijn er in een groot aantal verschillende maten en stijlen. Kijk bij de productbeschrijvingen op onze webshop om te zien voor welk materiaal en voor welke toepassingen ze het meest geschikt zijn.

Wat zijn Starlock bladen?

Meer en meer merken maken hun multigereedschapsbladen tegenwoordig Starlock-compatibel. Maar wat zijn Starlock bladen en waarom zijn ze zo speciaal? Starlock is gecreëerd door Bosch en Fein, twee van de marktleiders op het gebied van oscillerende multitools. Het werd al in 2016 geïntroduceerd en is sindsdien een favoriete accessoire keuze.

Starlock is de naam voor de nieuwe gestandaardiseerde montage van oscillerende mulitoolbladen. De speciale vorm en het ontwerp zorgen voor een grotere krachtoverbrenging, zodat je het meeste uit je multitool kunt halen. Deze bladen kunnen worden gebruikt met bijna elke multitool snijder (zolang deze Starlock-compatibel is), dus zelfs met je Bosch multitool kun je Smart Starlock Accessoires gebruiken. Ze klikken eenvoudig op je multigereedschap, inbussleutels zijn niet nodig, waardoor je veel sneller en efficiënter van accessoire kunt wisselen. Vaak zijn ze voorzien van een kleurcodering, zodat je gemakkelijker kunt zien welk type mes geschikt is voor de specifieke toepassing.

Bekijk ons uitgebreid gamma aan multitools en accessoires van topmerken als DeWalt, Fein, Bosch en Milwaukee op de webshop of in een van onze winkels.