ProductnieuwsVeelgestelde vragen

Wanneer gebruik je RVS, galva of stalen bevestigingsmaterialen?

De vakman kan bij Mapeco terecht voor een ruim assortiment bevestigingsmaterialen. We hebben moeren, bouten, schroeven, pluggen, ankers en nagels in talloze vormen en maten. Maar wanneer kies je voor welk materiaal? Wanneer gebruik je bevestigingsmaterialen in RVS en welke toepassing van staal gebruik je? We lichten kort even de verschillen toe.

Bevestigingsmateriaal uit staal

De basis voor de meeste bevestigingsmaterialen is staal. Men spreekt van staal wanneer het metaal ijzer (FE) en koolstof ( C ) bevat. Staal mag maximum 2% koolstof bevatten. Er bestaan enorm veel verschillende soorten staal. De meeste daarvan hebben een geringe corrosieweerstand. Daarom worden heel wat bevestigingsmaterialen voorzien van een beschermende metallische oppervlaktelaag.

Op vlak van oppervlaktebewerking kiest men vaak tussen volgende vier toepassingen:

  • Blank staal
    Blank staal is onbewerkt staal en krijgt dus geen verdere afwerkingslaag. Blank staal heeft een natuurlijke uitstraling en wordt bijvoorbeeld gebruikt bij de afwerking van industriële meubels.
  • Gezwart staal
    Gezwart staal krijgt een unieke coating, een diepzwarte laag, die een hoge corrosiebestendigheid heeft.
  • Thermisch verzinkt staal
    Bij thermisch verzinkt staal krijgt het bevestigingsmateriaal een laag zink. Door een chemische reactie smelten het zink en het staal samen tot een legering. Hierdoor ontstaat een corrosiebestendige en sterke verbinding tussen het basismateriaal en de deklaag.
  • Elektrolytisch verzinkt staal
    Bij deze toepassing krijgt het staal opnieuw een dun laagje zink. Onder andere de galvanotechniek maakt hier gebruik van. De zinkionen worden neergeslagen met als resultaat een harde, glanzende en corrosiebestendige deklaag.

rvs bevestigingsmaterialen en galva bevestigingsmaterialen vind je bij Mapeco

RVS bevestigingsmaterialen

RVS ofwel roestvaststaal of inox is een ijzerlegering met minstens 10,5% chroom. Het grote verschil met staal is dat staal zeer corrosief is en dus snel roest. RVS is over het algemeen net roestvast. Maar ook bij RVS bestaan er toepassingen om het materiaal een extra laagje bescherming tegen corrosie te geven. Er zijn twee soorten RVS bevestigingsmaterialen die vaak gebruikt worden: RVS 316 en RVS 304.

  • RVS 316 (A4)
    Bij RVS A4 bestaat de legering uit 16% chroom, 10% nikkel en 2% molybdenum. RVS A4 is zeer corrosiebestendig en wordt om die reden veel gebruikt voor toepassingen in de jachtbouw, zwembadbouw en andere chemisch-agressieve omstandigheden waarbij chloor en zout een rol spelen.
  • RVS 304 (A2)
    RVS A2 bestaat uit een legering van 18% chroom en 8% nikkel. De legering is iets minder corrosiebestendig dan RVS A4. Voor veel toepassingen is de kwaliteit van RVS A2 echter voldoende. Het is ook een stuk goedkoper, wat het de meest verkochte soort bevestigingsmateriaal maakt.

Zoals we eerder al zagen worden bevestigingsmaterialen ook gemaakt met een laagje zink, dan spreekt men onder andere over gegalvaniseerd staal. De zinklaag zorgt voor een oxidelaag die verdere corrosie kan voorkomen. Bij RVS bevestigingsmateriaal vormt nikkel en chroom ervoor dat er een laag wordt gevormd op het oppervlak, opnieuw om ervoor te zorgen dat het niet of minder snel zal roesten. Zowel RVS als galva worden in corrosieve omgevingen gebruikt.

 

Je ontdekt het volledige aanbod bevestigingsmaterialen op onze webshop of in een van onze winkels. Onze medewerkers staan ook steeds tot je beschikking om je verder te helpen met vragen in verband met bevestigingsmaterialen.