Productnieuws

Veilig aan de slag met high visibility werkkledij

Het is cruciaal dat je tijdens het werk goed zichtbaar bent, op alle momenten van de dag en in alle situaties. High visibility werkkledij is zeker noodzakelijk voor wie aan bouwwerven, in het verkeer, bij wegen- en onderhoudswerken, in havens en luchthavens, op productiesites en dergelijke meer werkt. Om veilig te werken en letterijk “in the spotlight” te staan, moet je gebruik maken van hoge zichtbaarheidskledij.

Hoge zichtbaarheidskledij bestaat grotendeels uit een fluorescerende stof (geel – oranje – rood) die ervoor zorgt dat je opvalt in het daglicht en bij nevel of mist. De reflecterende strepen op de kledij beschermen je dan weer tijdens de schemering en ‘s nachts. Dat doen ze door het licht – van bijvoorbeeld de koplampen van een auto of de verlichting van een heftruck – te weerkaatsen.

Voordat we kunnen uitleggen wat high visibility werkkleding is en aan welke normen dit moet voldoen, dienen we eerst toe te lichten wat de PBM-verordening is.

High visibility werkkledij van topmerken bij Mapeco

PBM werkkledij

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) beschermen de gebruiker tegen gezondheids- en veiligheidsrisico’s. Om persoonlijke beschermingsmiddelen in EU- en EER-landen te mogen verkopen, moet aan de EU-wetgeving worden voldaan. De producent draagt, volgens de PBM-verordening, de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat het product dat op de markt wordt gebracht, voldoet aan de wettelijke eisen. In normen worden de werkelijke verordeningen gespecificeerd die van toepassing zijn op elk specifiek type persoonlijke beschermingsmiddelen. In dit artikel focussen we enkel op de EN ISO 20471 norm, ofwel: de norm voor hoge zichtbaarheidskledij.

De EN ISO 20471 norm bepaald dat dit soort beschermende kleding ervoor zorgt dat de gebruiker zowel overdag als ’s nachts zichtbaar is bij mogelijke gevaarlijke situaties. Om aan die bescherming te voldoen, worden hoge eisen gesteld aan onder andere de luminantie en reflectie van de stof. Aan de hand van het oppervlak fluorescerend en reflecterend materiaal, wordt hoge zichtbaarheidskledij in 3 klassen onderverdeeld.

veilig aan de slag met hoge zichtbaarheidskledij

Klassen van veiligheidskledij:

High visibility kledij wordt dus in 3 klassen onderverdeeld. De algemene regel is: hoe meer fluorescerend en reflecterend materiaal er in het kledingstuk verwerkt is, hoe hoger de klasse is en dus hoe hoger de zichtbaarheidsgraad van de drager is. Let wel, de veiligheidsklasse kan per maat verschillen. Bij kleine maten wordt er logischerwijs minder stof gebruikt en is de oppervlakte van het fluorescerende en reflecterende materiaal bijgevolg kleiner.

Wanneer gebruik je welke klasse hoge zichtbaarheidskledij?

Veiligheidsklasse 1:

Wanneer je tijdens je activiteit relatief weinig risico loopt, volstaat de laagste veiligheidsklasse. Dat geldt ook voor bezoekers van een zonde waar kleding van klasse 3 vereist is. De bezoeker moet dan wel altijd begeleid worden door iemand die in die zone werkt en dus kledij van klasse 3 draagt.
Een voorbeeld van een high visibility kledingstuk klasse 1 is deze regenbroek van Blåkläder.

Veiligheidsklasse 2:

Klasse é is geschikt voor werkzaamheden in schemerlicht, wegenbouw, koeriersdiensten en bij werken langs de openbare weg die plaatsvinden binnen de bebouwde kom. Deze klasse mag eveneens gedragen worden door mensen die toezicht houden op werkzaamheden waarvoor kleding van klasse 3 vereist is.
Een goed voorbeeld van een high visibility kledingstuk klasse 2 is de allround jas van Snickers Workwear.

Veiligheidsklasse 3:

Klasse 3 is de hoogste klasse van signalisatiekledij. De kleding moet gedragen worden in werksituaties waar een goede zichtbaarheid cruciaal is. Denk hierbij aan wegenwerken – zeker als deze plaatsvinden langs drukke autowegen – werken aan spoorwegen of reddingsoperaties. De winterparka van Blåkläder is hier een goed voorbeeld van.

Bij Mapeco hebben we een ruim assortiment van topmerken voor hoge zichtbaarheidskledij zoals onder andere Dassy, Deltaplus, Snickers Workwear en Blåkläder. Meer merken vind je in onze winkels of op de webshop.