ProductnieuwsVeelgestelde vragen

Tips bij het kiezen van een decoupeerzaagblad

Een decoupeerzaag is heel handig om vrije vormen uit allerlei soorten materiaal te zagen. Decoupeerzaagbladen, verkrijgbaar bij Mapeco, zijn niet eenvoudig te kiezen. Daarom enkele tips die de keuze voor het juiste decoupeerzaagblad kunnen vergemakkelijken.

Welk decoupeerzaagblad heb ik nodig?

Om te weten welk decoupeerzaagblad je nodig hebt, moet je rekening houden met volgende vragen:

 • Wat voor materiaal zaag je?
 • Wat voor soort zaagsnede moet je maken (zuiver of ruw)?
 • Moet je een rechte of een gebogen zaagsnede maken

Verschillende zaagsneden en materialen vereisen dus verschillende decoupeerzaagbladen. Kijk zeker ook naar de verpakking van het zaagblad. Daarop staat steeds voor welke toepassing het geschikt is. Zo weet je precies voor welk type zaagsnede het blad gemaakt is en waarvoor je het dus kunt gebruiken.

Welke soorten decoupeerzaagbladen bestaan er?

Er zijn verschillende eigenschappen van decoupeerzaagbladen te onderscheiden:

 • Schacht type
  Het schacht type bepaalt hoe het decoupeerzaagblad bevestigd wordt in de machine. De U-schacht heeft bovenaan een ronde inham, terwijl de T-schacht uitsteeksels heeft bovenaan die het makkelijker maken om de zaag te verwisselen. De T-schacht is de meest voorkomende vorm.
 • Tandzetting
  De tandzetting bepaalt de plaatsing van de tanden van de zaag. Er zijn 3 tandzettingen: positieve, neutrale of negatieve tandzetting. Een decoupeerzaagblad met een positieve hoek is geschikt voor snel zagen.De tanden van het blad wijzen naar de decoupeerzaag toe, met als voordeel dat de tanden bij een teruggaande beweging niet in het hout haken. Het nadeel van een positieve tandzetting is dat aan de bovenzijde veel splinters zichtbaar zijn. Bij een neutrale tandzetting wijzen de tanden naar voren, recht op het zaagblad. Deze soort komt niet vaak voor. Een decoupeerzaagblad met negatieve tandzetting betekent dat de zaag naar het hout wijst. De zaagsnelheid is lager, maar voorkomt wel splinters aan de goede zijde.

Verschillende soorten tandzetting decoupeerzaagblad

 • Te zagen materiaal
  Een universeel zaagblad is geschikt voor hout, metaal en kunststof, daarmee kunnen zeker hobbyklussers al een heel eind op weg. Voor de vakman met hogere eisen zijner zaagbladen voor specifieke toepassingen.
 • Breedte
  Een decoupeerzaagblad staat bekend om een flexibele en slingerende beweging. Met een decoupeerzaag is het bijna onmogelijk om kaarsrechte lijnen te zagen, een lichte slinger in je zaaglijn kun je dus wel verwachten. Tenzij je werkt met een breed decoupeerzaagblad speciaal voor het zagen van rechte lijnen, zoals de DeWalt DT2074. Voor het zagen van bochten kies je dan weer beter voor een dun zaagblad.

Het is belangrijk te onthouden dat een decoupeerzaagblad maar in één richting zaagt, omhoog door het materiaal naar de kant waar je decoupeerzaag loopt.

Decoupeerzaagbladen bij Mapeco

Een decoupeerzaagblad voor rechte zaagsneden zaagt geen bochten!

Het is gemakkelijk om te denken dat elk blad dat je in je decoupeerzaag hebt gemonteerd, zowel rechte als gebogen lijnen zal zagen. Dat is echter een foute redenering. Elk decoupeerzaagblad kan een kromme lijn zagen, maar hiervoor een blad gebruiken dat speciaal gemaakt is voor zuivere, rechte zaagsneden is een slechte keuze. Als je strakke bochten wilt zagen, kies je beter voor een blad dat speciaal op maat gemaakt is voor deze taak.

In tegenstelling tot de traditionele decoupeerzaagbladen heeft Mapeco echter het DeWalt DT2207 decoupeerzaagblad in zijn gamma. Dit zaagblad zorgt altijd en in iedere zaagstand voor een goede zaagsnede, zonder rafels en beschadigingen aan het werkstuk. Je hoeft je decoupeerzaag dus niet meer op de kop te houden om een nette zaagsnede aan de bovenkant te maken. Daarbij zorgt de XPC® high performance voor optimaal gecontroleerd en precies zaagwerk, én voor een lange levensduur. De nieuwe Plunge Point zaagbladpunt zorgt voor makkelijk invalzaagwerk in alle natuurlijke en samengestelde houtsoorten.

 

Lees grondig de productbeschrijvingen of vraag advies aan een van onze medewerkers, zo heb je zeker het juiste decoupeerzaagblad voor elke klus!