Over

Facom

Het Franse bedrijf FACOM is nauw verbonden met de industriële ontwikkelingen en technologieën ontstaan in de 20e eeuw. Denk bijvoorbeeld aan de auto-industrie, spoorwegen, luchtvaart en dergelijke meer. De verovering van de ruimte, de medische vooruitgang, hightech, extreme sporten, monumenten en grootse bouwprojecten zijn mede mogelijk gemaakt met behulp van de gereedschappen en producten van FACOM.

Bekijk hier de recentste catalogus.

Handgereedschap

De Fransman Louis Mosès ziet opportuniteiten in het naoorlogse Europa. Machines en techniek brachten tijdens de Eerste Wereldoorlog veel veranderingen met zich mee. Ook in de arbeiderswereld veroorzaakten ze een revolutie. In 1918 richt Mosès nabij Gare de Lyon in Parijs een fabriekje op onder de naam: Frans-Amerikaanse vennootschap voor de productie van mechanische gereedschappen. Een toen wat grote naam voor een klein fabriekje met niet meer dan een tiental arbeiders. Maar, de wil om te innoveren en te groeien was en is sterk.

Daar, in die werkplaats werd de eerste moersleutel gemaakt, de start van de productie van handgereedschap. De “sleutel 101” of “madame 101” is gesmeed van staal, is dertig centimeter lang en heeft twee ronde bekken, bevestigd aan een eenvoudige steel van gietijzer uit de Ardennen. Vooral de spoorwegmaatschappijen kochten de sleutel 101. De productie van deze klassieker wordt pas in de jaren ’60 stopgezet. Tegenwoordig is de sleutel zeer geliefd bij verzamelaars.

Gereedschap voor de autosector

In de jaren ’20 van de vorige eeuw begint de auto-industrie aan een expansie. Meer en meer auto’s verschijnen op de openbare weg en dat leidt tot een uitbreiding van het FACOM assortiment. FACOM krijgt contracten met giganten als Renault en Peugeot. Wist je dat de bestellingen met paard en wagen aan de klant werden bezorgd voor slechts €10!

Naast de autosector en de spoorwegen wordt ook de luchtvaart een belangrijke afzetmarkt. Het is de start van de grote vliegtuigfabrikanten en FACOM laat deze kans niet liggen en gaat een samenwerking aan met Air France. Het snel groeiend bedrijf produceert steeds meer producten en neemt steeds meer arbeiders en vertegenwoordigers in dienst. Het logo van FACOM toont tot op de dag van vandaag dat ze zowel de ontwikkeling van de autobranche als de luchtvaart willen bevorderen. Twee vleugels met in het midden een zeskantbout.

De FACOM-garantie

Na de Tweede Wereldoorlog groeit FACOM van een bescheiden familiebedrijf uit tot een multinationale onderneming. Er is een enorme vraag waardoor de productie stijgt van 50.000 stukken per maand naar meer dan 200.000 stukken per dag. In de jaren ’50 introduceerde het bedrijf ook levenslange garantie op alle gereedschappen. De garantie is tegenwoordig nog steeds van toepassing op de meeste gereedschappen in de catalogus.

FACOM groeit uit tot de grootste fabrikant in handgereedschappen en opent vestigingen in België, Duitsland, Italië, Engeland, Nederland, Amerika en Spanje. Vandaag is het dé specialist in de meest uiteenlopende markten: mechanica, luchtvaart, elektriciteit, elektronica, openbare werken, bouw en auto’s.

Drie belangrijke peilers die FACOM kenmerken:
Productiecapaciteit: de ISO 9002-certificering van FACOM toont aan dat het bedrijf al koploper is in het postindustriële tijdperk. Een gegarandeerde kwaliteitsborging tijdens alle fasen van de productie en verkoop, gecombineerd met de bescherming van het milieu.

Innovatiecapaciteit: in de laatste catalogus zijn gemiddeld vier van de tien gepresenteerde gereedschappen nieuw of verbeterd ten opzichte van de vorige catalogus. Blijven luisteren naar wat professionals in alle sectoren nodig hebben is belangrijk. Zo kunnen nieuwe oplossingen ontwikkeld worden.

Gegarandeerd hoogwaardige dienstverlening: de logistiek van FACOM garandeert dat nagenoeg alle artikelen in de catalogus beschikbaar zijn. Bovendien zijn de levertermijnen ongekend in de sector. Deze hoogwaardige dienstverlening, gecombineerd met de beroemde ‘Facom-garantie’ is dé formule tot succes.

FACOM bij Mapeco

Mapeco is reeds 25 jaar premium verdeler van FACOM producten. Onze specialisten worden regelmatig opgeleid en kennen de producten tot in de kleinste details. Met vragen over onder andere tangen, sleutels en andere gereedschappen kun je dus steeds terecht bij Mapeco.

Benieuwd naar onze ander topmerken? Neem dan zeker een kijkje op de merkpagina.