Productnieuws

Kies de beste boormachine

Het kiezen van de beste boormachine of accu schroefboormachine voor uw werkplaats kan verwarrend zijn. Fabrikanten van elektrisch gereedschap houden ervan ons te overwelmen met allerlei nieuwe functies en voordelen, hogere snelheden, grotere capaciteiten en nieuwe accu’s. Voor de beste boormachine of aandrijving moet je echter rekening houden met het type elektrisch gereedschap dat je nodig hebt.

Boor je voornamelijk in beton of alleen in hout? Moet je kleine schroeven in zachte houtsoorten boren, of net grote constructieschroeven in harde houtsoorten. Wat is het beste type boormachine of aandrijving voor een bepaalde klus? We geven je alvast enkele tips.

Wat is het verschil tussen de verschillende soorten boormachines?

We willen de keuze van elektrisch gereedschap zo eenvoudig mogelijk maken. Daarom leggen we kort even uit wat het verschil is tussen een boormachine, slagboormachine en combi- of klopboormachine.

Boormachines

Een boormachine is een elektrisch gereedschap met twee standen: schroeven en boren. Een boormachine wordt meestal aangedreven door een batterij. De machine kan in hard of zacht hout, kunststof, laminaat en dergelijke materialen boren en schroeven aandrijven. De meeste boormachines hebben twee snelheden. Voor de schroefstand gebruik je de lage snelheid. Deze heeft een draaimomentselectiering bij de boorhouder. Dit bepaalt hoeveel kracht de boor gebruikt om de schroef aan te drijven. Bekijk hier ons uitgebreide aanbod aan boormachines van verschillende topmerken zoals bijvoorbeeld DeWalt, Makita, Proxxon en Contimac.

Combi-boormachines

Een combi boormachine wordt ook een hamer- of klopboormachine genoemd. Net als een boormachine, kn een combi boormachine schroeven aandrijven en gaten boren in hard of zacht hout, kunststof en laminaat. Maar een combi boormachine boort ook in metselwerk, beton en staal, dat kan een boormachine niet. Het is dankzij de hamerfunctie die de motor op de boorhouder uitoefent dat er genoeg kracht is om door metselwerk en staal te boren. De boorhouder draait rond, maar door de slagen – of hamerslag – wordt de boor met zeer hoge snelheid naar voren en naar achteren geslagen om in het te boren materiaal te “slaan”. Voor het indraaien van schroeven is een klopboor niet heel handig, omdat deze te krachtig is en bovendien te zwaar in gebruik. Ons uitgebreide assortiment klopboormachines vind je terug in onze winkels of op de webshop.

Slagboormachines

Een slagboormachine is een soort accu boormachine, maar in plaats van een standaard 13 mm boorhouder, heeft hij een ¼” zeskant boorhouder waarin kleine schroevendraaier bits passen. Bij slagboormachines draait alles om een hoog koppel in combinatie met een grote slagkracht. Een typische slagboormachine levert een hoger koppel dan de beste combi-boormachine. Een slagboormachine is dus uiterst geschikt om lange, brede schroeven in de moeilijkste materialen te draaien. Bekijk het uitgebreide aanbod slagboormachines op onze webshop of in een van onze winkels.

Dewalt boormachines bij Mapeco

Wat is de beste combi accuboormachine?

Combi boormachines hebben 3 functies:

  • het boren van gaten in hout en metaal
  • de mogelijkheid om schroeven aan te drijven
  • gaten boren in beton en metselwerk via de hamerfunctie

Normaal gesproken biedt een combi boormachine minstens twee, maar soms drie snelheden:

  • Lage snelheden voor toepassingen met een hoog koppen, zoals schroeven aandrijven
  • Hogere snelheden voor toepassingen zoals boren in metaal of hout

De hamerfunctie op een combi boormachine voegt “slagen” toe aan uw boorwerk, waardoor u in metselwerk kunt boren. Let op de constructie van de combi boormachine. Omdat je hem voor robuustere toepassingen zult gebruiken, kies je best een combi-boormachine met een metalen boorhouder of metalen tandwielkast.

Wat is de beste accuboormachine?

Boormachines bieden je dus 2 functies:

  • Gaten boren in hout en metaal
  • De mogelijkheid om schroeven aan te drijven

Vaak zijn ze uitgerust met twee snelheden en meerdere koppelinstellingen, hoewel het koppel niet zo hoog zal zijn als dat van een combi boormachine of slagboormachine. Let bij het kiezen van een boormachine op de capaciteit van de gaten die u ermee kunt boren en ook op de hoogste koppelinstelling. Dit omdat dit van invloed is op het soort materiaal waarin je effectief schroeven kunt boren.

Let ook op de bijgeleverde accu: hoe hoger het Ah-gehalte van de accu, hoe langer de boormachine zal werken tussen twee oplaadbeurten. En hoe minder ladingen je aan je accu besteedt, hoe langer hij meegaat.

Wat is de beste snoerloze slagschroevendraaier?

Zoals we eerder al vermeldden, is een slagmoeraanzetter uitgerust met een zeskant boorhouder (of iets soortgelijks). Dit is een mechanisme met snelsluiting dat verschilt van de klauwplaten op combi- en boormachines. Een zeskant boorhouder is geschikt voor zeskant schroevendraaier bits, aangezien een slagboormachine in wezen is ontworpen om schroeven in moeilijke werkstukken te schroeven. Met het juiste bit kunt u echter ook een aantal boor toepassingen uitvoeren.

Bij slagmoeraanzetters draait alles om een hoog koppel in combinatie met een grote slagkracht. Een typische slagschroevendraaier levert een hoger koppel dan zelfs de beste combi boormachine in zijn klasse. Nogmaals, let ook bij het kiezen van een slagboormachine op de accu en de constructie van het gereedschap.

Zoals je ziet is het belangrijk dat je de juiste boormachine voor de klus gebruikt, want elk heeft een ander doel. Als u alleen in hout moet boren, is een gewone voormachine voldoende. Als je echter regelmatig in metselwerk en hardere materialen moet boren, kun je het beste kiezen voor een combi boormachine. Voor het aandrijven van lange schroeven heb je een klopboormachine nodig! Voor meer info kun je zoals steeds terecht bij onze medewerkers.