Tips voor de vakman

Hoe kies je de juiste soort bevestiging?

Hoe kies je de juiste soort bevestiging? Elke vakman weet het: middelzware tot zware items bevestigen aan holle of zwakke wanden en plafonds doe je niet zomaar. Daarvoor gebruik je speciaal bevestigingsmateriaal. En pluggen zijn daarvoor vaak de meest voor de hand liggende optie. Pluggen bestaan er echter in verschillende vormen en materialen. Maar, wanden en plafonds komen ook in verschillende uitvoeringen voor. De keuze van het juiste bevestigingsmateriaal is daarom niet altijd evident. Bij Mapeco krijgen we dan ook heel wat vragen over het gebruik van de juiste bevestigingstechniek en dat voor de meest uiteenlopende bevestigingsondergronden. In dit artikel bieden we vaklui een handig overzicht van de meest voorkomende bevestigingsmaterialen en hoe je de juiste soort bevestiging kiest.

Wat zijn zwakke ondergronden?

Elke ondergrond van plaatmateriaal of verlaagde plafonds vereist het gebruik van speciale pluggen of ander geschikt bevestigingsmateriaal. De dikte van de plaat en het plaatmateriaal vormt daarbij de basis voor het juiste antwoord op de vraag: welke pluggen of bevestigingsmateriaal heb ik nodig voor deze specifieke situatie? Holle wanden zijn trouwens vaak opgebouwd uit metalen studs of een houten framewerk en met gipsplaten afgewerkt.

Veelvoorkomende zwakke ondergronden zijn:

  • Gipsplaten
  • Gipskarton platen
  • Houten wanden
  • MDF of spaanderplaat
  • Verlaagd plafond
  • Kalkstenen muren
  • Spouwmuren

Dus, om de keuze van het juiste bevestigingsmateriaal te ondersteunen, doe je best eerst een grondige check van de soort ondergrond en de wanddikte. De wanddikte bepaalt namelijk de lengte van de plug of schroef.

Welke soorten bevestigingen bestaan er?

Mapeco biedt voor de verschillende plaatdikten en -materialen verschillende kunststof en metalen pluggen, schroeven en ankers aan. Voor elke soort bevestiging hebben wij het juiste materiaal in voorraad en kunnen we jou deskundig advies verlenen. Zo ben je zeker van een veilige en permanente bevestiging in plaatmateriaal of in holle ruimtes.

Veelvoorkomende bevestigingen voor zwakke ondergronden zijn:

Aanvullende bevestigingsproducten zijn:

Hoe kies je de juiste soort bevestiging? Het is belangrijk om na te gaan met welke ondergrond je te maken hebt. Op basis daarvan kun je de juiste bevestiging kiezen. Heb je na het lezen van dit artikel nog hulp of advies nodig bij de keuze van het juiste bevestigingsmateriaal? Spring dan gerust binnen in een van onze winkels. Onze medewerkers staan u bij met vakkundig advies.