ProductnieuwsVeelgestelde vragen

Hoe kies je de juiste LED bouwlamp?

Bouwlampen zijn essentieel in de bouwsector tenminste als je als vakman je werk goed wilt uitvoeren. Goede verlichting op de werf is essentieel voor de veiligheid en zorgt ervoor dat je ziet wat je doet. Er zijn natuurlijk bepaalde vereisten aan een goede bouwlamp. Zo moet deze flexibel én solide zijn. De richting van het licht moet je kunnen aanpassen en de lamp mag niet verblinden. Het gebruik van halogeenlampen is al een tijdje niet meer de standaard. Halogeenlampen brengen namelijk wel wat nadelen met zich mee: ze worden warm en verbruiken heel wat energie. De oplossing? LED verlichting. LED bouwlampen hebben als voordeel dat ze lang meegaan en heel energiezuinig zijn. Maar het kiezen van de juiste LED-bouwlamp roept heel wat vragen op die we even toelichten.

Waarom kiezen voor LED verlichting?

Eerst en vooral kun je je de vraag stellen waarom je zou kiezen voor LED verlichting. Het antwoord op die vraag is heel eenvoudig. LED verlichting is de standaard geworden dankzij de vele voordelen die ze biedt. We sommen de voordelen even op:

  • Een LED bouwlamp is heel wat efficiënter dan een halogeenlamp. Voor dezelfde lichtopbrengst heeft een LED lamp heel wat minder wattage nodig dan een halogeenlamp. Deze vermindering in stroomgebruik, scheelt in de kosten.
  • Een LED bouwlamp is rendabel: 90% van de energie wordt omgezet in licht, slechts 10% wordt omgezet in warmte. Dat betekent ook dat een LED lamp (SMD-chip) als voordeel heeft dat deze niet warm wordt. Bij een halogeenlamp was de verhouding omgekeerd.
  • LED-verlichting heeft geen opwarmtijd, de lamp geeft bij het aanzetten direct volledig licht.
  • Een LED bouwlamp gaat langer mee. Een LED bouwlamp heeft meestal 50.000 branduren. Dat betekent dat de lamp tot wel 30 jaar meegaat als ze dagelijks 8u brandt. Dankzij de lange levensduur, heb je ook minder kosten aan het onderhoud van de lamp. Je moet de LED niet om de zoveel tijd vervangen.
  • Qua verlichting hebben LED lampen een heldere, kwalitatieve lichtkleur met weinig verblinding en een hoge kleurweergave. LEDs hebben zowel UV- als infraroodlicht in het kleurenspectrum.
  • LED bouwlampen op accu zijn te gebruiken op plekken zonder stroom

De huidige LED technologie biedt dus heel wat voordelen in vergelijking met conventionele lampen als gloei-, halogeen- of TL lamp. Een LED bouwlamp verbruik tot 90% minder energie waardoor je fors bespaart op elektriciteitskosten. Ook onderhouds- en vervangingskosten zijn verleden tijd. LED verlichting is ook duurzaam. Om even in perspectief te zetten: een halogeenlamp met 2000 branduren staat gelijk met een LED lamp met maar liefst 50.000 branduren. LED lampen worden over het algemeen niet warm, wat wil zeggen dat, in tegenstelling tot een halogeenlamp, je je tijdens de werken niet zal verbranden als je de bouwlamp verplaatst.

Waarvoor gebruik je de LED bouwlamp?

De vraag die je je zeker moet stellen bij de aankoop van een LED bouwlamp is waarvoor je de bouwlamp wilt gebruiken. Werk je de hele dag in een werkplaats? Dan heb je een heel andere lamp nodig dan bijvoorbeeld op de werf waar de lamp blootgesteld wordt aan allerlei invloeden van buitenaf (donker, vocht, stof en dergelijke meer). Hou dus zeker rekening met de kleurtemperatuur, de breedte van de lichtstraal en het wattage van de bouwlamp of schijnwerper. We gaan hier even dieper op in.

Welke soort LED kies je?

Er bestaan twee soorten LEDs: LEDs met een COB-chip of SMD-chip. Een COB-chip – ‘Chips On Board’ – zijn LEDs waarbij heel veel LED lampjes op één plek zitten. Dat maakt een COB LED enorm krachtig en geschikt voor plekken waar een grote lichtbundel vereist is. Het grote nadeel van deze soort is doordat de lampjes zo dicht bij elkaar zitten, de LED toch heel warm kan worden. Daarnaast kan je de lamp ook weggooien vanaf dat er een van de LEDs stuk is. Je kan het al raden, deze soort wordt niet vaak gebruikt als standaard bouwlamp, daarvoor gebruikt men voornamelijk SMD LEDs.

Bij een SMD-chip – ‘Surface Mount Device’ – worden alle LED lampjes op één printplaat gesoldeerd. Doordat de LEDs verspreid zitten over de plaat, voorkomt dit dat de lamp heet wordt. Dat is een groot voordeel, zeker als je de lamp veel verplaatst wordt. Nog een voordeel aan dit soort LED is dat wanneer er een lampje stuk is, de rest wel nog werkt in tegenstelling tot de COB LEDs. De SMD technologie wordt daarom veel gebruikt voor bouwlampen. Daarbij is het belangrijk dat de LED-bouwlampen met SMD-chip een interne driver met hoogwaardige powerfactor hebben.

Wat met kleurtemperatuur?

De kleurtemperatuur geeft aan hoe men wit licht ervaart. Kleurtemperatuur wordt aangeduid in Kelvin (K). Hoe lager het aantal Kelvin, hoe warmer het licht, dan zit er meer rood in. Als het licht als koud wordt ervaren wil dat zeggen dat er meer blauw in het licht zit.

Kleurtemperatuur Kelvin voor LED verlichting

Voor een bouwlamp kies je best voor een kleurtemperatuur tussen 4000K en 6500K. Bij 4000K kun je alle details goed zien zonder al te veel last te krijgen van je ogen. Tussen de 4000K en de 6500K spreekt men van gematigd tot koud licht. Dat is de meest gebruikte lichtkleur in de bouwsector omdat dit het prettigst is om in te werken. Wit helder licht zorgt voor een goede zichtbaarheid – vergelijkbaar met daglicht – waarbij alle details goed zichtbaar zijn zonder last te krijgen van de ogen. Ideaal dus voor nauwkeurige metingen. Zo is de professionele mobiele bouwlamp Magnum Future LED met kleurtemperatuur 4000K een uitstekende keuze voor gebruik op de werf.

Wat met wattage?

De lichtopbrengst van LED lampen wordt weergegeven in lumen. Lumen is een maat voor de totale hoeveelheid zichtbaar licht die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt. Bij halogeenlampen wordt dit uitgedrukt in watt. Het aantal watt wordt bij LEDs enkel nog vermeld om het stroomverbruik weer te geven. Het is je misschien al opgevallen dat een LED-lamp een veel hoger rendement heeft dan een halogeenlamp. Een bouwlamp halogeen van 1000 watt kan bijvoorbeeld evenveel licht opleveren als een LED-bouwlamp van 100 watt.

Onderstaande tabel kan je een idee geven van de besparing ten opzichte van andere bouwlampen.

Hoe krachtig moet de LED lamp zijn voor jouw werkzaamheden?

Zoals we al eerder zeiden is het belangrijk goed te bekijken wat de aard van je werkzaamheden zijn en in welke ruimte je de lamp voornamelijk zal gebruiken. Meestal heb je genoeg aan een bouwlamp met minimaal 1000 lumen (ongeveer 12 watt), zoals de Prof Praxis LED Straler WS met wandbeugel. Er zijn echter ook werkzaamheden die om een hogere hoeveelheid licht vragen. Dan kom je aan bouwlampen van 80 of zelfs 150 watt. Zoals de Prof Praxis High Power straler. Deze krachtige stralers worden voornamelijk gebruikt bij werkzaamheden met donkere muren (donkere kleuren absorberen licht, een sterke bouwlamp is dan aan te raden), of bij schilders die oneffenheden op de muren goed moeten kunnen opsporen. Ook in grote ruimten of in de open lucht heb je vaak een sterke lamp nodig. Bij twijfel over de juiste sterkte van de lamp kun je steeds terecht bij onze medewerkers.

Een bouwlamp buiten gebruiken

Bouwlampen worden zowel binnen als buiten gebruikt en krijgen het nogal hard te verduren. Daarom is het belangrijk dat de lamp zowel stof als waterbestendig is. In welke mate de bouwlamp bestand is tegen stof en water, wordt aangegeven met de IP-beschermingsgraad. Veelvoorkomende IP-waarden voor LED-bouwlampen zijn IP54 (stofdicht en spatwaterdicht), IP65 stofdicht en beschermd tegen waterstralen) en IP67 (stofdicht en waterdicht). Ben je niet zeker welke IP-waarde je moet kiezen? Kies dan voor een hoge IP-waarde want dat staat borg voor veiligheid. Het maakt de bouwlamp ook uiterst flexibel qua bruikbaarheid. Meer info over de IP-beschermingsgraad vind je hier.

Verlichting voor sportvelden

Voor het grotere werk, kun je bij Mapeco ook lampen vinden zoals de 400 watt 42000 lumen halogeen lamp en de 400 watt 36000 lumen LED lamp. Deze lampen zijn uiterst geschikt voor gebruik op sportvelden.

Zoals dit artikel al doet vermoeden zijn er enorm veel verschillende soorten bouwlampen. Bij Mapeco hebben we een assortiment dat reikt van breedstralers tot looplampen, inklapbare bouwlampen, werflampen, lampen op batterijen of accu’s en hoofd- en zaklampen. Onze medewerkers kunnen je steeds meer informatie geven, aarzel dus niet om hen je vragen te stellen.