Tips voor de vakman

Hoe kies je een stelling? Een professionele stelling vraagt heel wat vereisten. Kies daarom samen met ons de goede opstelling voor je werkzaamheden. We geven je een overzicht van de belangrijkste vragen die je kunnen helpen om de goede keuze te maken. Je stelling geeft immers de broodnodige garantie op veiligheid. Goed gereedschap ondersteunt je in je werk, op alle manieren.

Kies de juiste stelling met behulp van volgende zaken:

  • Met hoeveel mensen ga je aan en op de stelling werken?
  • Moet de stelling vaak verplaatst worden?
  • Werk je over een grote oppervlakte?
  • Wat moet je weten over de maximale hoogte?
  • Welke bijkomende opties zijn er?

 

Met hoeveel ga je aan en op de steiger werken?

Alleen opstellen en gebruiken

Een stelling alleen opbouwen en gebruiken kan perfect. De lengte en breedte van de stellen hebben dan wel een limiet: Je kunt tot 8 meter hoog met waarbij de maximale breedte van de stelling de breedte van één platform is. Deze limitatie is echter meteen een voordeel: Je stelling past zo door elke standaard deuropening. Op die manier kun je deze zowel perfect binnen als buiten gebruiken.

Suggestie van Mapeco: De MiTower. Deze stelling is uiterst veilig met zijn dubbele rem en ultra-precies gelaste onderdelen. Snelle opbouw is mogelijk door de schoren met zelf klikkend systeem.
Perfect om solo mee te werken, voor binnen en buiten. De basis kan dienst doen als kar om je hele stelling in te vervoeren.

Stelling met meerdere mensen

Als je een stelling hebt met twee platformen naast elkaar of hoger dan 8 meter zul je deze minstens met 2 personen moeten opbouwen. Met de mogelijkheid om je werkplek te verdubbelen in breedte krijg je meteen ook de ruimte voor tal van mogelijkheden. Zoals de mogelijkheid om meer materiaal op hoogte mee te nemen en comfortabeler te werken. Je kunt je stelling zelfs uitbreiden met trappen wat het klimmen met zwaar materiaal vergemakkelijkt.

Suggestie van Mapeco: De Altrex 5200. Met deze met de 2 platformen brede stelling sta je extra stabiel en gerust tot wel 14 meter hoog. Dankzij de wielen is de stelling zeer mobiel en dus geschikt voor grotere zones.

Gaat de stelling vaak mee op verplaatsing?
Als je je stelling vaak moet afbouwen en opbouwen, dan telt elke tijdswinst. Je kunt dan het best kiezen voor de vouwstelling. De basis van de constructie kan namelijk gemakkelijk uitgevouwen worden dankzij een vaste schoor met scharnierpunt. Zo kun je erg eenvoudig en snel je onderstel opzetten en weer ontmantelen. Dat betekent tijdswinst aangezien je zo de basis alleen kunt opstellen en heeft een collega de handen vrij om nog andere voorbereidingen te maken. Houdt er wel rekening mee dat de maximale hoogte van de vouwstelling iets lager is dan met de vaste schoren.

Suggestie van Mapeco: Altrex RS44-Power. Deze eenvoudige vouwstelling is gemakkelijk op te stellen.
Dankzij de rubberen wielen uiterst geschikt om binnen te werken en voorkom je schade aan je vloer door harde deeltjes.

Bij Mapeco werken we voornamelijk met stellingen, steigers en ladders van Altrex en Solide. Raadpleeg de merkpagina van deze merken voor meer informatie.

Zijn het werken over een grote oppervlakte?

Als je werkt op grote oppervlaktes kun je het best gaan voor de rolstelling. De rolstelling laat veel flexibiliteit toe voor heel wat toepassingen. Denk maar aan een grote ruimte schilderen of afwerken. Dankzij de kwalitatieve wielen met stevige rem sta je zelfs op een rollend model stabiel. Bepaalde modellen hebben zelfs een dubbele rem, zo ben je altijd gerust.

In sommige situaties kun je natuurlijk ook opteren voor vaste voeten en meerdere stellingen naast elkaar. Dat is dan vooral handig bij werken die langere tijd duren en uit meerdere stappen bestaan. Ook bij ongelijke ondergrond kan dat een gepastere optie zijn als de wielbasis niet stabiel kan staan. Zet de stelling nooit op een kleiner vlak als de wieldiameter.

Wat moet je weten over de maximale hoogte?

De maximale hoogte van de steiger is afhankelijk van de maximale belasting van het onderstel. Hoe meer onderdelen je boven elkaar plaatst hoe zwaarder de totale constructie zal zijn. De verschillen tussen de modellen zijn afhankelijk van de buisdikte en gebruikt materiaal. Dat is dus de reden dat je vaak ofwel stellingen tot hoogte 8 meter of hoogte 14 meter zal zien.

Welke bijkomende onderdelen zijn er?


Platform materiaal

Een platform bestaat vaak uit hout. Met de fiber deck-platformen kun je echter ook een veel lichtere variant krijgen. Platformen uit fiber deck zijn 30% lichter en voorzien van enkele handige extra’s. Zo wordt het werk niet enkel lichter, maar ook handiger. Hoeveel het platform precies kan dragen verschilt van stelling. Draagvermogen van fiberdeck en hout zijn echter gelijk bij gelijke grootte.

Platform met luik

Als je meerdere niveaus moet opbouwen heb je een platform met luik nodig om binnen de stelling omhoog te klimmen. Zeker handig als de stelling de breedte van één platform heeft en dus niet voorzien kan worden van trappen.

Gevelvrij werken

Als je gevelvrij moet kunnen werken kan dat perfect. Zet aan alle hoeken een driehoekstabilisator. Met deze opstelling kun je dan vrij op hoogte werken zonder steunvlak.

Trappen

Met een brede stelling krijg je de mogelijkheid om trappen te installeren. Dat is bijzonder nuttig als je vaak naar boven en naar beneden moet of met zware spullen moet sjouwen. De stelling met trap bestaat uit een platform en trap telkens naast elkaar.

Heb je na dit artikel nog vragen? Gebruik dan onze steigerconfigurator of contacteer onze vakhandel voor verder professioneel advies.