Tips voor de vakmanVeelgestelde vragen

Hoe kies ik een grasmaaier?

Grasmaaien is fijn, als je maar over het juiste materiaal beschikt. Net als voor elke klus, zorgt de juiste keuze aan gereedschap voor gebruikersgemak. Maar hoe kies je een grasmaaier? Er zijn een aantal factoren waar je best rekening mee houdt. We zetten ze even voor je op een rijtje:

  • Tuinoppervlakte: De oppervlakte van het te maaien gebied speelt een grote rol voor welk type grasmaaier je het beste kiest. Hoewel elke grasmaaier wel kan maaien, zijn niet alle modellen bedoeld voor een grote tuin. We zetten hieronder even de verschillende mogelijkheden helder uiteen.
  • Afvalverwerking: Bij het gras afrijden krijg je heel wat groenafval. Maar wat doe je daarmee?
  • Eigen inspanning: Gras heeft naargelang het gewenste resultaat wel enig onderhoud nodig. Voor de grotere tuin betekent dat dan ook meer inspanning. Hier komt de zelftrekkende grasmaaier goed tot zijn recht. Met dit soort grasmaaier kun je met het grootste gemak het gazon onderhouden. Lees hieronder meer.
  • Onderhoud: Zoals voor elke machine is onderhoud van de grasmaaier erg belangrijk. Er zijn enkele verschillen in onderhoud voor de elektrische en de motorische grasmaaier.

 

Grasmaaier kiezen

Tuinoppervlakte

De oppervlakte van het te maaien gebied speelt een grote rol voor welk type grasmaaier je het beste kiest. Hoewel elke grasmaaier wel kan maaien, zijn niet alle modellen bedoeld voor een grote tuin. We zetten even de verschillende mogelijkheden helder uiteen.

Grasmaaier voor kleine tuin
Voor een kleine tuin of oppervlakte heb je vaak niet veel nodig. Onder ‘kleine oppervlakte’ verstaan we een oppervlakte van 300m² en kleiner. Hiervoor kun je enkele opties overwegen waaronder de robotgrasmaaier, de elektrische grasmaaier en de accu grasmaaier. Bij een kleine oppervlakte kies je best voor een elektrisch aangedreven toestel en volstaat een lager vermogen. Als je tuin veel onregelmatige boorden heeft, kun je ook best een te duwen model nemen.

Aanrader van Mapeco: De elektrische grasmaaier van Makita, model ELM3720. Deze grasmaaier voldoet moeiteloos aan de noden van een kleine tuin. Maar ook met een elektrische grasmaaier van Stihl zit je zonder twijfel goed.

Grasmaaier voor middelgrote tuin
Voor de middelgrote tuin nemen we een oppervlakte tussen de 300m² en 500m² als referentiepunt. Als je dichter bij de 300m² aanleunt kun je zeker nog de elektrische grasmaaier overwegen. Ga je meer naar de 500m² dan is het nuttig om voor een motorische grasmaaier te gaan.

Aanrader van Mapeco: Voor de middelgrote tuin raden we de elektrische grasmaaier ELM4621 aan van Makita. Dankzij de mulching functie is het de ideale partner voor een gemakkelijk onderhouden gazon. Kijk zeker ook eens naar de elektrische grasmaaiers van Stihl. Bel of mail hiervoor ons filiaal in Kalmthout-nieuwmoer.

Grasmaaier voor grote tuin
Voor tuinen van meer dan 500m² raden we zeker een motorische grasmaaier aan. Doordat ze op zichzelf kunnen werken zonder externe aandrijving, zorgen ze ervoor dat je niet overdreven veel verlengkabel nodig hebt. Je werkt ook makkelijker omdat je de kabel niet aldoor moet schikken. Dat betekent ook geen zorgen om over je eigen kabel te rijden. Voor tuinen als deze of groter kun je ook kiezen voor het ultieme comfort van een zitmaaier.

Daarnaast hebben we voor zulke grote oppervlakten natuurlijk ook de zware jongens in huis. Contacteer ons filiaal in Kalmthout-Nieuwmoer als je een hoogwaardige professionele grasmachine nodig heb. Ontdek samen met ons de mogelijkheden.

Afvalverwerking

Bij het gras afrijden krijg je heel wat groenafval. Als je composteert kun je deze natuurlijk mee op de composthoop gooien. Als je bodem dat echter niet toelaat door de zuurtegraad of je hebt simpelweg geen composthoop kun je er ook voor kiezen om het gras te mulchen. Mulchen wordt mogelijk gemaakt door de vorm van je mes. Deze werpt de afgesneden blaadjes op en versnippert zo het gras heel fijn. Dit heel fijn gemalen gras komt dan terug neer op je gazon waar het zich heel snel omzet in voeding voor de bodem.
Even de voordelen van mulching op een rij:

  • Je hebt geen containerpark of composthoop nodig
  • Je gazon moet minder bemest worden
  • Mos kan hierdoor minder goed groeien
  • Dit is een functie op de betere grasmaaier, geen extra kost nodig

Het is wel raadzaam om niet teveel gras in 1 beurt af te snijden. Zo krijg je de gewenste fijne versnippering. Ook is het aangeraden om je grasmat niet te kort te snijden. De lengte is afhankelijk van de grassoort, maar normaal snijdt men gemiddeld niet korter dan 3 cm. Mocht dit je gewenste lengte zijn en je gras is 6cm snij dit dan in twee beurten voor een goede mulchlaag.

Eigen inspanning

Gras heeft naargelang het gewenste resultaat wel enig onderhoud nodig. Voor de grotere tuin betekent dat dan ook meer inspanning. Hier komt de zelftrekkende grasmaaier goed tot zijn recht. Met dit soort grasmaaier kun je met het grootste gemak het gazon onderhouden.
De machine is ideaal voor grote oppervlaktes en zeker bij warme temperaturen verkleint het de menselijke inspanning. De zelftrekkende grasmaaier is zeer geschikt voor grote oppervlaktes met rechte kanten. Bochten nemen of van richting wisselen is met dit type moeilijker en dus minder geschikt voor de kleinere tuin.
Wil je het grootste gemak zonder enige inspanning? Dan kun je natuurlijk ook kiezen voor de robotgrasmaaier. Deze is beschikbaar in verschillende uitvoeringen.

Aanrader van Mapeco: Bij ons kun je robotmaaiers vinden van professionele kwaliteit geschikt voor zeer grote oppervlaktes van meer dan een voetbalveld groot, tot de eenvoudigere kleine tuin modellen. De robotmaaier is dus een optie voor elke tuin!

Onderhoud grasmaaier

Zoals voor elke machine is onderhoud van de grasmaaier erg belangrijk. Er zijn enkele verschillen in onderhoud voor de elektrische en de motorische grasmaaier. We beginnen met het onderhoud dat voor beiden geldt.

Algemeen onderhoud

Binnenwerk schoonmaken
Bij het mulchen of snijden worden grasdeeltjes tegen het binnenwerk van de grasmaaier geworpen. Dit vormt na verloop van tijd een brei die aan je binnenwerk koekt omdat de fijne grasdeeltjes samen met vocht tegen de randen gaat plakken. Maak het dek dus na iedere beurt schoon, dit gaat het makkelijkst als het gras nog mals is. Hiervoor gebruik je best een stijve borstel. Het binnenwerk schoonmaken is belangrijk voor de gevoelige onderdelen, want gras bevat zuren die op termijn je machine kunnen aantasten.

Messen slijpen
Voor de goede werking is het natuurlijk belangrijk dat je messen goed geslepen zijn. Met een bot mes sla je immers het gras eerder plat dan dat je het snijdt. Het mes is één lang lemmet met een centerpunt. Het mes dient ook mooi uitgebalanceerd te zijn, zo voorkom je onnodige trillingen en dus extra slijtage in de motor. Het slijpen en balanceren is niet vanzelfsprekend, laat dit dus door onze vakkundige professionals doen. Zo voorkom je blijvende schade aan je mes en machine.

Maak het mes na het maaien ook schoon. Als je het mes langere tijd wil beschermen bij het opbergen, kun je deze best licht invetten of een fijn olielaagje aanbrengen. Op die manier blijft je mes goed beschermd tegen allerlei invloeden.

Mechanische onderdelen smeren
Bij het einde van het seizoen kun je best je mechaniek om je hoogte te verstellen even inspuiten met een smeermiddel. Zo voorkom je blootstelling aan lucht en dus oxidatie en corrosie. Ook de wielassen mogen soms wat vet krijgen voor een soepele werking.

Batterijen accu-grasmaaier

Bij de accu-grasmaaier is het vanzelfsprekend dat je de batterijen goed onderhoud. Omdat de meeste batterijen, zo ook de Li-ion batterij, gevoelig zijn in gebruik, zetten we enkele belangrijke zaken voor je op een rij:

Ontlaad de batterij niet volledig
Li-ion batterijen zijn gevoelig aan diep ontladen wat de levensduur drastisch kan verlagen. De batterij packs die je kunt kopen hebben vaak een beveiliging tegen het diep ontladen. Toch is het belangrijk om als je stroom wegvalt niet even te wachten en opnieuw te proberen. De veilige grens ligt op ongeveer 20% capaciteit.

Bewaar de batterij op kamertemperatuur en droog
Batterijen zijn gevoelig aan temperatuur en vochtigheid. Bewaar ze dus op een koele plaats die niet vochtig is. Kamertemperatuur of ietsje lager (berging bijvoorbeeld) is goed. Wil je Li-ion batterijen langere tijd bewaren dan kun je deze best opbergen op ongeveer 40% capaciteit. In plaats van te bewaren kun je de batterij doorheen het jaar beter voor andere apparaten gebruiken. Bewaren verlengt de levensduur niet!

Vermijd verhitting
Batterijen kunnen warm worden als je te veel stroom onttrekt. Ze kunnen ook warm worden bij langdurige blootstelling aan zonlicht. Bij het opladen heb je ook warmte ontwikkeling. Voorkom oververhitting door altijd de originele lader te gebruiken, deze zal nooit te snel laden waarbij de batterij verhit.

Met deze 3 tips kun je zorgeloos en langdurig genieten van je li-ion accu. Heb je NiMH of NiCd dan gelden er andere regels. Hier kun je best om de 2 maanden een deel van de stroom gebruiken. NiCd is minder gevoelig aan volledige ontladingen.

Motorische grasmaaier

De motorische grasmaaier heeft met zijn verhoogde autonomie en gebruikersgemak meer onderhoud nodig.

Olie
Olie is belangrijk voor de goede werking van de motor. Het smeert de cilinders en zorgt voor een vlotte werking. Voor de 4-takt motor kun je HDX30 olie gebruiken. Dankzij het lagere toerental heb je geen extreme temperaturen. Controleer regelmatig je oliepeil en garandeer zo een goede werking van je motor.

Luchtfilter
De luchtfilter is zoals bij elke motor van groot belang. Deze zorgt immers dat de lucht in het gasmengsel zuiver is. Zonder dit zou de cilinder beschadigen door kleine zanddeeltjes en vuiltjes in de lucht. De luchtfilter moet dan ook af en toe gereinigd of vervangen worden. Als je een filter hebt op basis van karton kun je deze eenvoudig uitkloppen of uitblazen. Indien de filter verzadigd is, moet je deze vervangen om een goede werking te garanderen. Er zijn ook filters uit mousse die je kunt spoelen en laten drogen. Om de mousse soepel te houden kun je deze besproeien met wat olie.

Benzine
Grasmaaiers hebben altijd een viertaktmotor. Hiervoor kun je motoplus (verkrijgbaar in onze winkels) gebruiken. Dankzij deze behandelde brandstof kun je zorgeloos je grasmachine laten overwinteren. Gebruik je gewone benzine? Laat de brandstof dan af op het einde van het seizoen. Benzine wordt namelijk slecht na verloop van tijd. Om je grasmaaier optimaal te bewaren kun je best na het leegmaken je grasmaaier laten draaien tot die stilvalt.

Mapeco’s grasmaaier onderhoud

Je kunt je grasmaaier laten onderhouden door onze professionals. Hierbij heb je het voordeel van onze expertise. Geniet zo van een machine met een optimale levensduur. Als je je machine wil laten onderhouden voor het seizoen begint, doe deze dan tijdig binnen. Dit kan je best doen enkele maanden voor je deze wil gaan gebruiken. Je kan het onderhoud natuurlijk ook gewoon aan het einde van het seizoen laten doen als je de machine optimaal kunt opbergen.

Er zijn heel wat zaken die de keuze voor de juiste grasmaaier bepalen. Dat is uiteraard ook nauw verbonden aan hoe je de tuin wenst te onderhouden. Voor elke keuze is er een oplossing. Bij Mapeco staan we elke dag klaar om je te adviseren.