Productnieuws

Het juiste diamantgereedschap voor de juiste toepassing

Diamantgereedschap zoals diamantzagen en -boren bestaan in heel wat verschillende uitvoeringen en diktes. Ze worden onderverdeeld naargelang het materiaal waarvoor ze gebruikt worden of naargelang de functie die ze vervullen. Je gebruikt een diamantzaag of diamantvoor voor harde materialen waar je met een gewone zaag of boor maar moeilijk doorgeraakt. Denk hierbij aan beton, abrasieve materialen als baksteen, tegels en dergelijke meer.Voor elke toepassing gebruik je best de juiste diamantschijf of -boor.

Diamantgereedschap kun je nat en droog gebruiken, afhankelijk van het materiaal en de machine die je gebruikt. Nat zagen of boren zorgt voor een betere afvoer van het zaagsel en stof. Daarnaast zorgt het voor een goede koeling van het zaagblad. Bij droog zagen of boren heb je meer last van stof. Sommige machines worden zowel nat als droog gebruikt. Anderen enkel droog of enkel nat.

Universeel diamantgereedschap

Universele diamantschijven en -boren zijn geschikt voor diverse materialen. Gebruik ze dus afwisselend het zagen van zachte tot harde steensoorten. Een universele diamantzaag of -boor gaat moeiteloos door gevelsteen, klinkers, kalkzandsteen, dakpannen en betonnen blokken. Het grote voordeel aan een universele zaag is de tijdwinst. Je hoeft namelijk niet steeds van zaag te veranderen wanneer je met verschillende materialen werkt. Om botheid te voorkomen is het goed om de schijf ook echt voor diverse materialen te gebruiken.
Bv. Carat – Diamantzaag Universeel

Diamantgereedschap voor beton

Diamantzagen voor beton

Voor beton en harde steensoorten gebruik je best een diamantzaag die hier speciaal voor ontwikkeld is. Deze zaagbladen zijn geschikt om continu te zagen in gewapend beton, gewassen grindtegels, betonsteen, graniet, klinkers en andere harde tot zeer harde steensoorten. Een universele zaag kan dit voor eventjes, maar een diamantzaag voor beton is hier opvallend beter voor. Daarbij gaat een diamantzaag voor beton langer mee bij intensief gebruik.
Bv. Carat – Diamantzaag voor beton en harde materialen

diamantzaag Carat bij Mapeco

Diamantboren voor beton

Een natboor is een diamantboor die voornamelijk gebruikt wordt voor beton, asfalt en harde steensoorten. Bij een natboor sluit je een waterslang aan op de diamantboormachine. De watertoevoer kun je tot in detail regelen. Omdat boren in beton, hard gebakken baksteen, tegels of natuursteen leidt tot een zeer hoge wrijvingswarmte, is het cruciaal dat de synthetische diamanten voldoende gekoeld worden om te vermijden dat die verbranden. Het grote voordeel van een natboor is dat je geen hinder ondervindt van stof. Daarbij blijft de boor ook goed gekoeld, wat schade vermijdt. Ook mogelijk betonijzer vormt tijdens het natboren geen obstakel.
Bv. Carat – Diamantboor voor beton en harde steensoorten

Diamantgereedschap voor abrasieve materialen

Diamantzagen voor baksteen en asfalt

Abrasieve materialen als kalkzandsteen, baksteen, asfalt en beton jonger dan 28 dagen zijn efficiënter te zagen met diamantgereedschap dat daar speciaal op afgestemd is. Je kan het opnieuw proberen met een universele zaag, maar je zal merken dat een aangepaste zaag voor abrasief effectiever werkt bij regelmatig gebruik.
Bv. Carat – Diamantzaag voor baksteen en asfalt

Diamantboor voor abrasieve materialen

Een droogboor is een diamantboor voor metselwerk. Voor een zachte ondergrond is een boor met een harde binding nodig. Hiervoor kun je dus perfect een droogboor gebruiken.
Bv. Carat – Diamant droogboor voor baksteen en abrasieve materialen

Diamantgereedschap voor tegels

Tot slot zijn er diamantzagen en -boren voor tegels en natuursteen zoals marmer of graniet. Zeker als je werkt met keramiektegels, is het belangrijk gebruik te maken van aangepast diamantgereedschap. Keramiek is namelijk extreem hard. Het laat zich niet makkelijk op maat zagen. Daarnaast heeft het nogal snel de neiging om te versplinteren. Met het juiste diamantzaagblad kun je dit vermijden. Je gebruikt dus best een diamantschijf met een volle band. Ook een schijf met zeer fijne vertanding is goed. Het zorgt voor een perfect afgewerkte zaagsnede.
Bv. Carat – Diamantzaag voor tegels en natuursteen

diamantboren voor tegels bij Mapeco

Om te boren kun je gebruik maken van een special keramiekboor. Deze soort diamantboor dient speciaal voor delicate ondergrond. Denk hierbij aan keramiek, arduin en natuursteen. Je kunt hierbij kiezen tussen natboren of droogboren. Droogboren in keramiek heeft als voordel dat je de tegel direct na het boren kunt verlijmen. Dit omdat de tegel niet nat is. Een keramiek natboor zorgt dan weer voor optimale koeling en stofvrij boren.
Bv. Carat – Diamantboor voor tegels en natuursteen

Het volledige aanbod diamantgereedschap vind je terug op onze webshop of in een van onze winkels.