Productnieuws

In dit artikel geven we een overzicht van alle gangbare schroeven en bouten, hun verschillende eigenschappen en de meest gebruikte materiaalcombinaties.

Eigenschappen van gangbare schroeven en bouten

Aandrijving

Kopvorm

Draad

Grove draad
Deze draad is geschikt voor zachtere materialen zoals zacht hout en plastic. De grovere spiraal steek iets verder uit waardoor deze dieper in het materiaal verzinkt.

Fijne draad
De fijnere draad komt voor waar men met harde materialen werkt, voornamelijk metaal. De hogere snelheid (aantal windingen) van de draad geeft een beter resultaat in harde materialen.

Metrische draad
Metrische draad is wat een bout een bout maakt. Deze draad is over de hele lijn hetzelfde in diameter. Schroeven lopen altijd licht conisch waardoor ze zich opspannen.

Volle draad
Dit is de standaard uitvoering die je zowat overal kunt vinden. Het voordeel is dat een grotere kracht kan uitgeoefend worden. Een nadeel kan zijn als je de te bevestigen plaat niet op positie kan houden en dat je de initiële schroefdraad stukdraait nog voor de plaat aangespannen is of je te bevestigen stuk beschadigd.

Deels bedraad
Met een deels bedrade schroef of bout bedoelen we dat een gedeelte van de as onder de kop blank is. Dit is handig bij het vastzetten van materiaal waarbij geen beschadiging mag optreden aan de materialen. Door de gladde schacht kan er immers geen overspanning in gelijk welke zijde ontstaan als het blanco stuk dezelfde dikte heeft als het te bevestigen materiaal.

Onderbroken draad
Een onderbroken draad wil zeggen dat een deel van de as blank is. Hiermee bedoelen we dat er draad is, dan een blanco stuk en dan weer draad. Dit is vaak een tapeinde en wordt gebruik om iets te monteren op een bestaande constructie. Een zijde gaat in het bestaande werkstuk of machine, dan een blanco stuk zodat het aan gemonteerde stuk niet moet meedraaien en vervolgens een moer om aan te spannen.

Punt (uiteinde)

Bedrade punt

Stompe punt

Stompe punt zelftappend

Scherpe punt

Scherpe punt zelfborend

 

Materiaal

 

Metaal

Machineschroeven

Klik voor onze meestverkochte machine bout.

Plaatbevestiging

Klik voor onze meest verkochte plaatbevestiging schroef.

Plaatbevestiging zonder tappen

Klik voor onze meest verkochte zelftappende schroef

Besluit

Er zijn onnoemlijk veel combinaties aan schroeven en bouten mogelijk. Met dit nuttige overzicht kun je de meest geschikte selectie vinden van combinaties voor jouw activiteit. Heb je toch nog vragen? Contacteer dan onze vakhandel of mail naar webshop@mapeco.be.

Mapeco, als het degelijk moet zijn.